Talen nl/en
  • Kololo Game Reserve on Facebook
  • Kololo Game Reserve on Youtube
  • Kololo Game Reserve on Instagram
  • Kololo Game Reserve on Trip Advisor
Boek nu
direct online
je verblijf!
Boek nu

Geschiedenis

Van boerderij terug naar de natuur

Reception with giraffeOnze kennis van Kololo Game Reserve gaat terug tot het jaar 1910. Toen startte een boer die bekend stond als Oom Piet in dit gebied zijn boerenbedrijf. In 1916 bouwde hij er een boerderij die er nu nog staat. Het gebouw is inmiddels volledig is gerenoveerd en omgebouwd tot een chalet met de toepasselijke naam ‘Chalet Oom Piet’. De oude schuur van de boerderij wordt door ons nog steeds gebruikt als wasserette en berging. Oom Piet hield vee en verbouwde maïs. In de beginperiode was het gebied één groot boerenbedrijf, maar in de loop der jaren werd het opgesplitst in verschillende boerderijen.

In de jaren 70 en 80 werd het gebied gekocht door Oostenrijkse investeerders, deels woonachtig in Johannesburg, die in het weekend met hun gasten naar de boerderij kwamen om te ontspannen en te jagen. Zij stapten van maïs over naar druiventeelt, citroenbomen en veeteelt maar vanwege de zuurgraad van de bodem pakte geen van deze initiatieven succesvol uit. In de jaren 80 werden Kololo en de naburige boerderij, Grootfontein, door de Oostenrijkse investeerders omgevormd tot een wild- en jachtlodge.

Boerenland teruggegeven aan de natuur

Het vlakbij gelegen Welgevonden Game Reserve werd in de jaren 90 gekocht door verschillende privé-eigenaren. Zij kochten het als boerenland gebruikte gebied om het terug te geven aan de natuur. Welgevonden breidde gedurende de laatste 20 jaar verder uit tot de huidige 34.850 ha en grenst direct aan Marakele National Park. Uiteindelijk doel is om het hek tussen Welgevonden en Marakele te verwijderen om daarmee een nieuw gebied van ongeveer 120.000 ha te creëren. Welgevonden is privé-eigendom van ongeveer 40 tot 50 eigenaren. De Nederlandse ondernemer en natuurbeschermer Paul Fentener van Vlissingen gaf deze ontwikkeling een sterke impuls. Hij hielp bij het beheer van Marakele National Park en kocht veel landbouwgrond op om zo nieuw land aan het wild beschikbaar te kunnen stellen.

Owners of KololoWij, Ton en Yvonne Jansen, woonachtig in Nederland, bezochten Zuid-Afrika ruim 30 jaar lang als vakantieland. We houden van dit gebied en van de mensen dus bleven er komen! Begin 2004 besloten we in de mooie Waterbergregio te investeren en kochten Kololo Game Reserve dat toen ongeveer 600 ha groot was. Onze professionele achtergrond is verblijfsrecreatie. Eerder ontwikkelden we een wintersportbedrijf in Oostenrijk met meer dan 250 chalets. Kololo bood ons de kans verblijfsrecreatie te combineren met maatschappelijk verantwoord ondernemen op een plaats waar toerisme een waardevolle bijdrage levert aan zowel de lokale economie als het natuurbehoud.  We houden van dit gebied! Het is malaria-vrij, zeer rustig en kindvriendelijk. Men kan op eigen gelegenheid wandelen en fietsen en toch de mogelijkheid hebben om de big 5 bij de buren te bezoeken!

Meer leefruimte voor wild

Het restaurant in Kololo werd in 2005 gebouwd. Voor die tijd was Kololo een self-catering lodge. Het nieuwe restaurant is prachtig gelegen en biedt uitzicht over het Big Five gebied van Welgevonden. Naast investering in nieuwe gebouwen (restaurant, receptie, nieuwe Bush Villa’s en upgraden van alle bestaande accommodatie), is ook hard gewerkt aan de infrastructuur, telefoonsystemen, computers, radio-ontvangst, brandbestrijdingsmiddelen etcetera. Er is nog een lange wensenlijst die eigenlijk nooit eindigt. Ook investeerden we in de introductie van wildlife op Kololo, zoals giraffen, gnoes, elandantilopen, waterbokken, blesbokken en zebra’s.

Om de toegang tot Welgevonden voor onze gasten zeker te stellen besloten we om een deel van het naburige Grootfontein (2000 ha) te kopen waarmee een nieuw Kololo van ongeveer 3000 hectare ontstond. In oktober 2010 werd de helft van het Kololo wildreservaat (1.500 ha) in Welgevonden geïntegreerd. Met als resultaat dat beide gebieden (Kololo en Welgevonden) nu meer leefruimte voor het wild bieden en toegang tot Welgevonden vanuit Kololo mogelijk is.

In de afgelopen jaren legden we nieuwe wegen aan en introduceerden we voortdurend nieuw wild om de bestaande populaties gezond en fit te houden. Daarnaast zijn we constant bezig met het rehabiliteren van de grond en natuur op ons gebied zodat het herstelt van het vroegere gebruik voor landbouw en veeteelt. Zo verwijderen we uitheemse plantensoorten (zoals bankrotbos en eucalyptusbomen) waardoor de natuur haar oorspronkelijk staat terugkrijgt en de kwaliteit van het land verbetert en daarmee dus ook het voedsel voor het wild. Dit is een tijdrovend proces dat grotendeels met de hand plaatsvindt maar waarmee we stukje bij beetje vooruitgang boeken.

Fair Trade en groen

RestaurantAl onze ideeën en strategieën worden door eigen medewerkers uitgevoerd en daar zijn we trots op. Management en medewerkers van de lodge zijn zoveel mogelijk afkomstig uit de lokale bevolking. Van tijd tot tijd bieden we stagiaires van de Nederlandse hotelmanagementschool een plek op Kololo. In 2004 had Kololo vijf werknemers in dienst. Nu zijn dat ongeveer twintig vaste medewerkers en bijna continu 30 tot 40 deeltijdmedewerkers voor de bouw en voor onderhoud van het wildreservaat. Onderwijs en opleiding staan bij ons hoog in het vaandel. Met als resultaat dat Kololo zich kon ontwikkelen tot een mooi bedrijf: een succesvolle lodge en een gezond reservaat met een groot aantal medewerkers. Naast training bieden we onze medewerkers gezondheidszorgworkshops, een pensioenfonds en doen we alles om een fijne werkomgeving te creëren. Kololo is een Fair Trade gecertificeerd bedrijf. Met deze erkenning onderstrepen we ons maatschappelijk ondernemen voor nu en in de toekomst .

Bij al onze werkzaamheden stellen we onszelf de vraag: is het groen en wat kunnen we doen om het nog groener te maken? Zo stelden we een Groen Plan op voor de lange termijn waarin we aangeven hoe we verantwoord met energie, water en afval omgegaan. Onderdeel hiervan is de overstap in de komende jaren naar zonne-energie. Wat we nu al doen is gebruikmaken van een biologische composteertank, het filteren van ons water en het recyclen ons afval.

Waterberg Welfare Society

Al vele jaren lang helpen we de lokale bevolking eveneens door onze steun aan de Waterberg Welfare Society. Het belangrijkste doel van de Waterberg Welfare Society is het bieden van hulp en ondersteuning aan mensen die lijden aan HIV/Aids of er direct mee te maken hebben in het Waterberggebied van de provincie Limpopo. De focus ligt hierbij op bewustwording en preventie in de lokale samenleving van Vaalwater. Er wordt een holistische aanpak gebruikt en daar waar nodig voor toegang tot behandeling en andere ondersteuning gezorgd.

Dromen is niet moeilijk, maar het ten uitvoer brengen van een droom is van een totaal andere orde. De positieve feedback van onze gasten, de enorme vooruitgang die we hebben geboekt met de lodge en onze medewerkers en de groei van het aantal dieren in ons natuurgebied, motiveren ons om door te gaan met onze missie.

Beschikbaarheid & boeken

Bekijk de beschikbaarheid en boek uw verblijf bij Kololo Game Reserve

Online boeken