Talen nl/en
 • Kololo Game Reserve on Facebook
 • Kololo Game Reserve on Youtube
 • Kololo Game Reserve on Instagram
 • Kololo Game Reserve on Trip Advisor
Boek nu
direct online
je verblijf!
Boek nu

Informatie over Zuid-Afrika

Weer & Klimaat

In tegenstelling tot Centraal Afrika kent Zuid-Afrika wel vier seizoen, waarin ook elk seizoen zich weer kenmerkt.

In het voorjaar (september tot november) is het droog en warm met temperaturen tussen 22 – 28°C overdag en 12 – 17°C in de avond. Het groene gras komt overal op. Het is een ideaal seizoen om het wild te ‘spotten’ omdat de ‘bush’ dunner is geworden door de droge wintermaanden.

In de zomer (december tot februari) is het warmer en regenachtig. Het regent echter niet aan een stuk door, het zijn korte krachtige buien meestal in de late middag of in de avond. De temperaturen variëren van 25 – 35°C overdag tot ongeveer 15 – 20°C in de avond. Februari is de heetste maand. Overdag in de schaduw en in de vroege avond is het aangenaam. Het voordeel van de zomer is dat u de ‘bush’ ziet veranderen in een groene oase.

In de herfst (maart tot mei) zijn er gemiddelde temperaturen, tussen de 22 en 28°C overdag en ongeveer 10 en 15°C in de avond. De ‘bush’ is nog steeds mooi groen. In mei en juni vallen de bladeren van de bomen en wordt het gras goud geel. In mei is het nog steeds warm genoeg, ’s avonds een trui aan doen is wel nodig.

De winter (juni tot augustus) is een droge en koele periode. De grassen zijn bijna compleet afgestorven en er zijn geen bladeren meer aan de bomen. De avonden zijn fris, u kunt nu lekker in het restaurant rond het knisperende haardvuur zitten. De temperaturen variëren van 18-25°C overdag tot 5-10°C in de avond. Dit is zeker een van de beste seizoenen om op ‘foto safari’ te gaan. Het wild is makkelijker te vinden, zelfs de wat schuwere dieren hebben in dit seizoen moeite om zichzelf te verstoppen. Vooral in deze periode is het aan te raden voldoende warme kleding mee te nemen. Het kan ’s avonds en ’s nachts flink afkoelen.

Kleding

Reis met dunne katoenen kleding wat makkelijk gewassen en gedroogd kan worden. Neem in de wintermaanden (juni tot augustus) voldoende warme kleding mee. De temperatuur kan in de wintermaanden (juli/augustus) dalen tot onder de 10 graden. Denk hierbij aan een warme trui, ochtendjas, sloffen en een warme jas. Gedurende het gehele jaar is er in Zuid-Afrika een felle zon, vergeet daarom niet een pet of zonnehoedje mee te nemen. Wandelschoenen zijn noodzakelijk als u in de bush wilt gaan wandelen.

Taal

Zuid-Afrika kent 11 officiële talen: Afrikaans, Engels, Ndebele, Noord-Sotho, Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa en Zoeloe. Het Afrikaans heeft het Nederlands als basis.

Paspoort & Visum

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, geldig is tot ten minste dertig (30) dagen na vertrek uit Zuid-Afrika. Daarnaast moet uw paspoort een lege pagina bevatten. U kunt Zuid-Afrika zonder visum bezoeken voor een periode van 90 dagen. Als u langer wilt verblijven dient u hier wel een visum voor aan te vragen. Wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor meer informatie contact op met de Zuid-Afrikaanse Ambassade van uw land.

Vaccinaties

Voor een bezoek aan Kololo heeft u geen inentingen nodig. Voor een persoonlijk advies kunt u langsgaan bij uw huisarts of bij uw lokale GGD.

Kololo is malaria vrij

De Waterberg biosfeer, waar Kololo in ligt, is al meer dan 100 jaar malaria vrij. De reden hiervan is dat het Waterberg plateau op meer dan 1400 meter ligt, hierdoor kan de malaria mug niet overleven in deze regio. Voor persoonlijk advies vraag uw huisarts of ga langs bij uw lokale GGD.

Geld & Valuta

De Zuid-Afrikaanse munteenheid is de Rand. De rand is onderverdeeld in 100 cent. De officiële afkorting is ZAR. In Zuid-Afrika worden de prijzen aangeduid met R voor het bedrag.

Tips en fooien

Bij de receptie staat een fooienpot, waar u een gift in kunt doneren (Vraag onze receptie om Zuid-Afrikaanse tip richtlijnen). De opbrengsten uit de fooienpot wordt eens per maand onder het gehele personeel verdeeld. Mocht u het gevoel hebben dat een specifieke medewerker uitstekende service heeft verleend, dan bent u ook van harte welkom om hen een persoonlijke fooi te geven.

Tijdverschil

Zuid-Afrika ligt in de tijdzone  GMT +2 / UTC +2. De tijdzonde is in heel Zuid-Afrika hetzelfde. In de Nederlandse zomer (winter in Zuid-Afrika) is er geen tijdverschil, in onze winter (zomer in Zuid-Afrika) is het 1 uur later in Zuid-Afrika.

Vervoer

In Zuid-Afrika rijdt men aan de linkerkant van de weg. De hoofdwegen zijn de N-wegen. Een stap onder de N-wegen staan de R-wegen. Dit zijn doorgaande routes die niet het nationale belang van de N-wegen hebben. Ze zijn doorgaans ook niet zo goed uitgebouwd en onderhouden.

Kololo Game Reserve ligt aan de Bakkerspas Road, dit is een verharde zandweg. De staat van deze weg varieert naar gelang het jaargetij en de hoeveelheid regen.

Souvenirs

In de receptie bevindt zich een curioshop waar shirts, caps en andere kleding, voorzien van het Kololo-logo, te koop zijn. Ook is er een mooie collectie souvenirs uit de directe omgeving als ondersteuning van de lokale bevolking. In het dichtstbijzijnde dorp Vaalwater bevinden zich ook diverse souvenirs winkels. In speciaalzaken, op markten en kraampjes langs de weg komt u allerhande soorten souvenirs tegen die met de hand zijn gemaakt.

Voltage

De standaardvoltage in het gehele land is 220/230 volt. Voor uw eigen elektrische apparatuur heeft u een specifieke 3-polige verloopstekker nodig. Als u deze stekker bent vergeten kunt u bij de receptie een stekker lenen/kopen.

Telefonie

De landcode (landnummer) van Zuid-Afrika is 0027 of +27.

Veiligheid

Ondanks dat de regering hard werkt aan het bestrijden ervan, kent Zuid-Afrika criminaliteit. Criminaliteit komt met name voor in de grote steden zoals Johannesburg en Kaapstad. Dit hoeft u echter niet te weerhouden naar Kololo Game Reserve te komen. Over het algemeen is Zuid Afrika voor de toerist een veilig land indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.

 • Ga ‘s avonds niet alleen over straat.
 • Vermijd afgelegen en donkere verlaten straten.
 • Laat kostbaarheden achter in een kluisje in het hotel/lodge.
 • Laat uw bagage nooit onbeheerd achter.
 • Neem een kopie van uw paspoort mee en draag deze bij uw.
 • Laat niet zien dat u geld, cheques, creditcards e.d. bij u draagt.
 • Hou je camera uit het zicht, draag hem niet om je nek.
 • Probeer er niet uit te zien als een toerist, kleed je niet te opvallend.

Beschikbaarheid & boeken

Bekijk de beschikbaarheid en boek uw verblijf bij Kololo Game Reserve

Online boeken